30-dniowe wyzwanie bezcukrowe

Cukier jest uznawany za główną przyczynę powstawania próchnicy, chorób serca, nadwagi oraz nadpobudliwości u najmłodszych. Niestety, jest to prawda – spożywany w nadmiarze stoi za wyżej wspomnianymi dolegliwościami. Oczywiście przykładów z całą pewnością znalazłoby się więcej, ale to są największym zagrożeniem. Aby sprawdzić swoją silną wolę, warto rozpocząć trwające 30 dni wyzwanie bez cukru. Jesteście gotowi na odwyk?

30-dniowe wyzwanie bezcukrowe

Odwyk cukrowy – jak to zrobić?

Całe wyzwanie nie należy do łatwych, ale nikt nie obiecywał, że takie będzie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie i przemyślane rozplanowanie diety pozbawionej cukru w każdej postaci. Zmiana przyzwyczajeń początkowo może być prawdziwą męką, ale efekty wynagrodzą to pewnego rodzaju cierpienie. W późniejszym etapie zaczniemy się oswajać z brakiem cukru w diecie, stanie się to całkowicie normalne. Jednak wskazana jest żelazna konsekwencja w działaniu. Największym zagrożeniem są występujące napady głodu. Wówczas jest się najbliżej poniesienia klęski.

Korzyści diety bez cukru

Są osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez popołudniowej drzemki. To swego rodzaju rytuał, który pojawia się wtedy, gdy spożywamy lub pijemy cukier w różnych postaciach. Wystarczy szklanka słodkiego napoju, by odczuwać zmęczenie i senność. Tutaj wkracza właśnie chęć regeneracji, która graniczy wręcz z koniecznością. W kolejnych dniach pozbawionych cukru zauważalna staje się poprawa kondycji skóry. Jeżeli borykamy się z trądzikiem, on również stopniowo zanika. Skóra odzyskuje swój blask, a o wszelkich stanach zapalnych można śmiało zapomnieć. Wisienką na torcie tego wyzwania jest oczywiście upragniony spadek wagi. Co najlepsze – bez żadnego wysiłku fizycznego. Do gry musi zatem wkroczyć po raz kolejny silna wola. Zachowanie jej do samego końca jest zwieńczeniem wszystkich wyrzeczeń. Jednym z największych jest oczywiście chęć podjadania w ciągu dnia, czy co gorsza – nocy. Po 30 dniach każdy powinien zdecydować, czy rzeczywiście warto odstawić cukier na dłużej.